vergeetachtigheid

8 tips om je vergeetachtigheid te beperken

Er zijn veel vrouwen die klagen over vergeetachtigheid, een haperend geheugen en ‘niet meer goed kunnen nadenken’ tijdens de overgang.

Ze kunnen zich niet meer herinneren waar ze hun autosleutels hebben gelegd, ze kunnen niet op namen of op bepaalde woorden komen, ze hebben het gevoel dat hun gedachten gehuld zijn in een dikke mist, ze kunnen niet meer helder denken en ze zijn bang dat het in de jaren na de overgang nog erger zal worden.

Met andere woorden: ze vrezen dat dit tekenen zijn van beginnende dementie of symptomen van de ziekte van Alzheimer.

Een geruststelling: vergeetachtigheid en geheugenstoornissen zijn typische en zeer normale verschijnselen tijdens de overgang die vanzelf weer verdwijnen.

Parallel met emotionele labiliteit brengt de overgang ook op één of andere manier een drukte in je hersenen mee waardoor vrouwen zich af en toe afvragen of ze gek aan het worden zijn.

Geheugenfunctie

Testen wijzen uit dat er subtiele verschuivingen zijn in de geheugenfunctie, waardoor eenvoudige taken nog perfect kunnen uitgevoerd worden maar meer complexe taken moeilijker worden, vooral als je je niet 100 % op je doel concentreert of je niet focust op wat op dat moment belangrijk is.

Na een tijdje verdwijnt deze ‘mist in het hoofd’ vanzelf. De kans dat je op middelbare leeftijd spontaan een degeneratieve mentale aandoening krijgt als dementie of ziekte van Alzheimer, is minimaal. Hersencellen vernieuwen zich voortdurend. Wat we tijdens de overgang zien is dat vrouwen tijdelijk het vermogen verliezen om hun linkerhersenhelft (het ‘intellect’) optimaal te gebruiken.

Natuurlijk zijn vrouwen gewend om te multitasken en tot nu toe lukte het allemaal: telefoneren, schrijven, koffie zetten, vergadering voorbereiden, planten water geven, kleren wassen, strijken, koken, huiswerk van de kinderen begeleiden, etc.

Geen probleem! Je geheugen is zoals een computer: alles zit mooi in mapjes. Je kunt informatie downloaden en opslaan in je korte- of langetermijngeheugen.

druk

Momenteel leven we in een maatschappij met een overaanbod aan informatie en je ‘computer’ kan overbelast geraken en af en toe crashen, zeker als hij al wat ouder is en niet zo goed onderhouden (als je er niet zo’n gezonde levensstijl op na hebt gehouden).

Bovendien heb je tijdens de overgang te maken met meer vermoeidheid, onderbroken nachten, stress en andere factoren die maken dat je hersenen tijdelijk niet optimaal functioneren. Geen wonder dat je brein dan soms even halt roept of hapert.

Hieronder 8 tips om je vergeetachtigheid te beperken

Focus

Leer je focussen op één ding. Vergeet multitasking eventjes. Doe één ding tegelijk. Als je heel vergeetachtig bent, raad ik je aan om alles wat je moet onthouden op te schrijven in een boekje dat je altijd bij je hebt of noteer het digitaal in een app op je telefoon.

Maak lijstjes en overzichten van alles wat je belangrijk vindt of wat je zeker niet mag vergeten. Vergeet ook niet af en toe in je boekje te kijken!

Stabiele suikerspiegel

Zorg voor een stabiele suikerspiegel. Suikerdips hebben als gevolg dat je helemáál niet meer kunt nadenken (of enkel nog aan eten kunt denken!). Pas je voeding indien nodig aan. Vermijd geraffineerde suikers en geef je hersenen voldoende voedingsstoffen. Eet op regelmatige tijdstippen (drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes).

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (en meer bepaald DHA) en onverzadigde vetzuren uit olijfolie, walnoten en avocado zijn een belangrijk onderdeel van de celmembranen en dragen bij tot gezonde hersencellen. DHA komt veel voor in vette vis als haring, makreel, sardine, zalm en ansjovis. Eet dus een tot twee keer per week vette vis. Dit is niet alleen gezond, maar ook goed voor de hersenen.

Ginkgo Biloba

Neem ginkgo biloba (40-80 mg per dag). Het extract van deze plant verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen. Verschillende onderzoeken bevestigen dat voldoende hoge doseringen (driemaal 80 milligram per dag) een positieve invloed hebben op het geheugen.

ginkgo blioba

Vitamines

Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen met geheugenproblemen tekorten hebben aan vitamine C, vitamine B-complex (vooral vitamine B1, B6 en B12), foliumzuur, selenium en zink. Een multivitamine-mineralencomplex is zeker niet overbodig.

Vitamine D is ook van invloed op de hersenen. Zo hebben mensen met lage gehaltes aan vitamine D een grotere kans op depressie. Ook is Vitamine D nodig voor het denkvermogen. De hersenfuncties van vrouwen die genoeg Vitamine D binnen krijgen werkt veel beter.

Eerder onderzoek toonde tevens aan dat een tekort aan vitamine D het risico op cognitieve problemen verhoogt.

Alcohol en aspartaam

Beperk alcohol tot één glas (125 ml) per dag. Overmatig alcoholgebruik heeft een invloed op de frontale hersenkwabben, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het geheugen.

Vermijd de zoetstof aspartaam, die in veel lightproducten zit. Veel vrouwen ‘overleven’ de overgang op lightproducten, omdat ze geheel ten onrechte van mening zijn dat dit de juiste (of de enige goede) manier is om hun gewicht te kunnen behouden.

Lightproducten bevatten niet alleen aspartaam , maar ook zeer veel overbodige en vaak toxische chemische smaakstoffen. Dit kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, depressie, moeheid en  stofwisselingsproblemen.

Voor meer informatie hierover: zie www.aspartaam.nl.

Beweeg, stop met roken en train je geheugen

Beweeg! Lichaamsbeweging is goed voor je hersenen. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Denk eraan elke dag je energieoefeningen te doen. Stop met roken. Roken heeft niet alleen invloed op je longen, maar ook op je hersenen.

Train je geheugen met kruiswoordraadsels, sudoku’s of andere geheugenspelletjes. Er bestaan massa’s boeken met leuke oefeningen om je brein aan het werk te zetten.

puzzel

Ontspan en app een vriend 🙂

Neem een lekker bad of kijk met een deken op de bank naar tv.  Je kan lekker knuffelen met je huisdier 🙂  Zit lekker in de tuin met een kopje koffie en geniet van het geluid van de vogeltjes. Ontspan je geest regelmatig. Sluit je niet op. Onderhoud je sociale contacten. Ze houden je geest levendig.

Bron: Steyart, L (2016) Stralend door de menopauze (11e druk)

Wil je makkelijk en snel afvallen tijdens de overgang ?

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan! 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *