depressief

Depressieve gevoelens en angst tijdens de overgang

Vrouwen in de overgang hebben nog steeds de reputatie dat ze veel zeuren en klagen en dat ze nogal gemakkelijk te koop lopen met hun gevoelens van eenzaamheid en depressieve gevoelens.

Vaak hoor je dat ‘de hormonen’ verantwoordelijk zijn voor de huilbuien, prikkelbaarheid, humeurigheid en tot zelfs chagrijnigheid die af en toe wel eens de kop opsteken. Dit drukt uiteraard al bij voorbaat een negatief stempel op de overgang.

De realiteit is dat de grote meerderheid van de vrouwen in de overgang helemaal géén last heeft van stemmingsschommelingen. Sterker nog: de meeste vrouwen beschrijven de leeftijd tussen 45 en 55 jaar als ‘hun mooiste jaren’.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen, zowel mannen als vrouwen, in het algemeen tevredener zijn over hun leven dan twintigers. Per maand voelen mensen van 60 + zich minder dagen verdrietig dan jonge mensen. Dat vrouwen in de overgang per definitie klagers zijn, is dus een foute perceptie. Lees daarom verder om te zien hoe dit in de juiste context geplaatst wordt.

Veranderingen

Alle veranderingen – zowel positieve als negatieve – gaan gepaard met heftige emoties. Ook de overgang is een grote verandering, een schakelmoment in het leven. Het is dan normaal dat er emoties aan te pas komen. Uiteraard spelen de hormonale veranderingen die zich in je lichaam afspelen een rol, maar los daarvan ben je tijdens de overgang hoogstwaarschijnlijk in een levensfase waarin zich allerlei gebeurtenissen afspelen die je emoties op de proef stellen.

Ik denk dan in de eerste plaats aan het “lege nest syndroom”. Het vraagt tijd om aan die nieuwe situatie te wennen. Als je geen kinderen hebt, is dit wellicht het moment waarop je terugblikt op je beslissing van destijds en hierover dieper nadenkt.

lege nest

Het is ook een periode waarin je meer dan eens geconfronteerd zal worden met de dood. Misschien moet je afscheid nemen van één van je ouders of beide of andere familieleden. Mogelijk verlies je in deze periode vrienden. Bovendien is het soms moeilijk om te aanvaarden dat je zelf ouder wordt en dat er meer jaren geweest zijn dan die er nog komen.

Angst

Angst voor de toekomst speelt ook een rol in deze periode van je leven. Helemaal in economisch moeilijke tijden waarin niets zeker is. Angst kan een zeer sterke invloed hebben op je emoties en je algemene welzijn. Vrouwen in de overgang worden geconfronteerd met allerlei angsten en onzekerheden.

Bang om je jeugd te verliezen en je schoonheid, het verlies van je aantrekkingskracht. Angst om je partner te verliezen, bang om ouder te worden en de ongemakken die dit met zich mee kunnen brengen etc. Veel angst heeft te maken met zelfafwijzing en een tekort aan eigenliefde.

liefde

Je werk kan je (te) zwaar worden. Misschien kun je je baan lichamelijk nog wel aan, maar heb je genoeg van bepaalde situaties, dingen of mensen en vraag je je af of het niet tijd wordt om het anders aan te pakken.

Stemmingswisselingen

Een minderheid van de vrouwen krijgt in de overgang te kampen met ernstige stemmingsschommelingen en pessimistische gevoelens die zo sterk kunnen zijn dat ze leiden tot een echte depressie. Meestal gaat het hier echter over vrouwen die al eerder aan depressie leden of vrouwen die zeer gevoelig blijken te zijn voor hormonale veranderingen.

Deze gevoeligheid kan op elke leeftijd optreden, denk maar aan PMS en postnatale depressie. Signalen en verschijnselen zoals stemmingswisselingen, concentratieverlies, hoofdpijn, migraine, humeurigheid zijn tijdens de overgang het meest uitgesproken. Statistisch gezien heeft een vrouw meer kans om een depressie te krijgen vóór dan tijdens de overgang.

Eén van de verklaringen voor de frequent voorkomende stemmingswisselingen in de overgang is dat de hormonale schommelingen die zich in deze periode voordoen het voor bepaalde delen in de hersenen die betrokken zijn bij het beheersen van emoties, moeilijker maken om met elkaar te communiceren.

Oestrogenen

Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die werken als een soort natuurlijk antidepressivum, doordat ze het regulatiecentrum van de hersenen efficiënter doen werken. Oestrogeen kan ook betrokken zijn bij de bescherming tegen het soort celvernietiging dat wordt veroorzaakt door stress en het natuurlijke verouderingsproces. Dit zou indirect met depressie te maken hebben.

Het is echter zo dat de stemmingswisselingen en het concentratieverlies die gepaard gaan met de hormonale schommelingen zelden het niveau van een echte klinische depressie halen. Ze kunnen wel enorm op het gemoed werken als ze langdurig blijven aanhouden, net zoals opvliegers en slaapstoornissen veel energie kunnen roven en je mentaal onderuit kunnen halen. Als het gaat over een langdurige periode van slapeloze nachten met veel gepieker, kan dit de kans op een depressie verhogen.

Voeding

Je voeding heeft wel degelijk een grote invloed op je stemming. Gezonde voeding is de basis voor mentaal evenwicht. Voedingstekorten hebben een invloed op de werking van je hersenen: wat je eet, bepaalt wat je denkt en hoe je je voelt. Eet dus gezond, evenwichtig en regelmatig. Vermijd geraffineerde suikers.

gezond eten

Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen die je stemming indirect beïnvloeden, zowel in positieve als in negatieve zin. Nutriënten die je stemming indirect verbeteren zijn omega 3-vetzuren, tryptofaan en vitamine B-complex. Nutriënten die je stemming negatief beïnvloeden zijn alle suikers, cafeïne, aspartaam, alcohol en kant-en-klare voeding. Alcohol, koffie en snoep geven een kortstondige boost, maar daarna een onvermijdelijke dip.

Vitamine B en Sint-janskruid

Neem extra vitamine B-complex en magnesium. Magnesium draagt bij tot mentale stabiliteit en innerlijke rust.

Sint-janskruid heeft een bewezen werking voor milde depressies en helpt je ook ’s nachts beter te slapen.

Beweging en nachtrust

Zorg voor een gezonde nachtrust. Onthoud jezelf geen slaap: je hebt je acht uren nodig!

Lichaamsbeweging verdrijft negatieve gevoelens en stimuleert de productie van endorfine. Als je echt goed op dreef bent met sporten komen “feel good hormonen” vrij 🙂 Lange afstand lopers kennen de positieve effecten van endorfine maar al te goed, maar zelfs als je pas start met een loopprogramma ervaar je snel welke positieve uitwerking deze hormonen op je humeur hebben.

Pak je stress aan en los je problemen op !

Neem meer tijd voor jezelf. Yoga, massage, een bezoek aan de kapper, een dagje of avondje uit met een vriendin of met je partner.

Blijf niet piekeren over je problemen, maar los ze op. Bespreek ze met je partner, vrienden, familie, je huisarts of neem een lifecoach.

Verbeter je zelfbeeld. Voor sommige vrouwen kan een eerste stap hiernaartoe het aanpakken van het uiterlijk zijn.

Energieoefeningen kunnen je stemming zeer sterk verbeteren. Depressie zit immers niet alleen in je hoofd, maar in elke cel van je lichaam. Doe oefeningen die specifiek gericht zijn op het deblokkeren van energie bij depressie.

Nooit meer stress en ontspannen leven? Mis dit niet!

Maak een plan en ontspan 🙂

Maak een duidelijk plan voor jezelf. Het is nu of nooit! Zet een nieuwe stap in je carrière of neem de beslissing om een stap terug te zetten of te stoppen met werken. Neem enkele maanden of misschien wel een jaar vrij 🙂 Ga vrijwilligerswerk doen. Het helpen van anderen geeft een aangename voldoening en helpt je weer vreugde te vinden in het leven.

meditatie

Meditatie is een zeer goede manier om depressieve gevoelens te verdrijven en je zelfbeeld te verbeteren. Oefen tijdens je meditatie de ‘innerlijke glimlach’. Door te glimlachen maak je endorfines vrij in je hersenen, dezelfde stoffen die ook vrijkomen bij het sporten.

Mindfulness heeft al veel mensen geholpen die met zichzelf in de knoop zitten. Lees hier over een laagdrempelige mindfulness cursus die je vanuit huis kan volgen voor meer rust en minder stress.

 Bron: Steyart, L (2016) Stralend door de menopauze (11e druk)

Wil je makkelijk en snel afvallen tijdens de overgang? 

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *