In de overgang kan je sneller last krijgen van een droge mond. De schommelingen van je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je meer vatbaar bent voor mondproblemen. Als je de pil gebruikt kan je ook sneller last krijgen van ontstoken tandvlees. Dit heeft er alles mee te maken dat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de bloedtoevoer naar je tandvlees veranderen.
Je kunt sneller last krijgen van een veranderde smaak, maar je kunt ook minder speeksel gevoeligheid hebben voor koud en warm. Als je een drogere mond krijgt dan ben je ook infectie gevoeliger. Je kunt ook een branderig gevoel krijgen in je mond of op je tong. Maar ook kan terugtrekkend tandvlees zich voordoen. Dit kan te maken hebben met de overgang, maar ook wanneer je bepaalde medicatie gebruikt. Wanneer het oestrogeen na de menopauze is verlaagd kan het verlies van botdichtheid in de kaak soms ook leiden tot het los gaan zitten van je tanden en kiezen.
Inhoudsopgave
Verzorg je mond goed
Hygiëne is van groot belang als je in de overgang bent, eigenlijk altijd maar nu extra. Je hebt namelijk een grotere kans op infecties in de mond en daar kun je zelf vaak ook wel het een en ander aan doen. Zorg daarom dat je je tanden goed poetst en ook regelmatig je mond even spoelt met water. Breng met regelmaat een bezoek aan de tandarts en bij tandsteen en andere mondproblemen kan de mondhygiënist(e) bezocht worden. Wist je dat je ook voor slechte adem bij de tandarts of mondhygiëniste advies kunt vragen? Zorg voor een verzorgd uiterlijk, zeker ook als je ouder wordt, daar hoort het gebit zeker bij.
Verzorg jezelf goed tijdens de overgang
Tijdens de overgang voelen veel vrouwen zich onzeker, oud en niet meer de moeite waard. Stop met deze negatieve gedachte! De overgang is een fase die voorbijgaat en daarna volgt er nog een mooie toekomst. Ben jij erg onzeker, zorg er dan voor dat je zaken waar jij invloed op hebt tiptop in orde zijn. Verwen jezelf af en toe met nieuwe kleding. Breng een bezoek aan de schoonheidsspecialiste en/of de kapper.
Leuke cadeautip voor je kinderen of je partner. Maar een lach op je gezicht zegt meer dan al die verzorgende producten. Zorg er dus voor dat je voldoende ontspannen bent, dat je kunt genieten van het leven, ook tijdens de overgang. Het zal je zeker wat meer moeite kosten om niet meer te piekeren, maar het resultaat zorgt voor optimisme waardoor je uit de neergaande spiraal komt.
Genoeg drinken, vocht heb je nodig!
Drink voldoende, vocht is belangrijk, drink minstens twee liter water! Je kent deze uitroepen zeker wel, maar doe je er ook aan mee? Houd jij je aan die twee liter vocht/water per dag?
Water drinken is namelijk het goedkoopste schoonheidsmiddel dat er bestaat. Wanneer je ’s nachts vaak naar het toilet moet ben je geneigd om overdag minder te drinken.
Niet doen, voldoende drinken is erg belangrijk. Vrouwen hebben vaak last van een blaasontsteking. Ook dan is het van belang om voldoende te blijven drinken. En wat denk je van de droge mond die veel vrouwen ervaren tijdens de overgang? Ook dan is het drinken van heerlijk fris water een goddelijke drank en ook nog eens gezond.
Slechte adem
Je bent waarschijnlijk op de hoogte van het feit dat opvliegers, gewichtstoename en een onregelmatige menstruatie de meest voorkomende symptomen zijn van de overgang. Maar wist je ook dat de overgang hand in hand gaat met een slechte adem? Iedere verandering in de hormoonspiegel kan de mondflora verstoren en dit is een risicofactor voor tandbederf, tandvleesontstekingen en een slechte adem. Eerlijk of niet, vrouwen moeten nog scherper zijn op hun mondgezondheid dan mannen. En dan vooral tijdens de menstruatie, de pubertijd, zwangerschap en de overgang.
Oorzaken van slechte adem tijdens de overgang
Als je hormoonspiegel heen en weer danst, heeft dit effect op je speekselproductie en dit kan op zijn beurt weer zorgen voor een droge mond. Dit is slecht nieuws voor je mondgezondheid, aangezien speeksel de mond schoon helpt te houden door bacteriën weg te spoelen. Als bacteriën en plak de kans krijgen zich op te hopen in de mond, kan je er al vanuit gaan dat dit een slechte adem als gevolg heeft. Tijdens de overgang neemt de dichtheid van de botten ook sneller af. Dit kan dus ook het geval zijn bij de kaakbotten en kan leiden tot tandbederf en een slechte adem.
Hoe kan je een slechte adem tijdens de overgang voorkomen?
Hoe je het ook wendt of keert, de overgang kan je niet voorkomen. Een slechte adem daarentegen, kan wel voorkomen worden! Het is belangrijk dat je ieder half jaar, of tenminste één keer per jaar, je tanden professioneel laat reinigen door de mondhygiënist. Bij de tandarts kan je altijd terecht mocht je je zorgen maken over je adem of mondgezondheid. Een goede mondhygiëne is de sleutel voor het zelfverzekerd blijven over je adem, zeker tijdens de overgang. Als je last hebt van een droge mond, vraag dan bij de dokter naar kunstmatige speekselproducten.
Heb je last van een droge mond of een slechte adem door de overgang?
Neem dan eens een kijkje naar het programma: “Overwin je overgang” boordevol praktische tips.