gewichtstoename overgang

Gewichtstoename

Gewichtstoename is het meest bekende overgangsklacht. Je kan helaas niet alle symptomen bestrijden tijdens de overgang, maar extra gewicht kun je wel tegengaan.

Tijdens deze periode is de weegschaal misschien wel je grootste vijand.

Ondanks dat veel vrouwen hetzelfde eten kunnen ze toch toenemen in gewicht. Tijdens de overgang slaat het voedsel sneller aan op de heupen bij ons in het westen. Daarom is het belangrijk om goed op je voeding te letten en sommige etenswaren te laten staan.

Waar de meeste vrouwen zich nu voornamelijk aan ergeren is dat je het vet nu vooral ziet zitten op de buik, bosten en taille. Deze verplaatsing kun je helaas niet voorkomen. Ook al zou je niet aankomen verdeelt het lichaamsvet zich anders dan gebruikelijk. Dit komt omdat vrouwen nu meer testosteron aanmaken en minder oestrogeen.

Gewicht verliezen

Gewicht verliezen tijdens de overgang is geen makkelijke opgave. Je hebt al last van hormonale veranderingen en je stofwisseling verandert ook tijdens deze periode. Hierdoor verbrand je minder calorieën als normaal. Wanneer je ouder wordt heb je ook minder calorieën nodig. De bekende crash diëten hebben vaak geen blijvend resultaat. Je valt heel snel veel af maar na de diëten zit je weer zo snel op je oude gewicht. Je verliest hierdoor ook vocht en dit heeft je lichaam juist hard nodig in deze periode. Vaak zijn de bekende diëten ook niet gericht op vrouwen in de overgang.

Tevens is de combinatie van vermoeidheid en futloosheid geen positieve factor hierin. Je zal bijvoorbeeld eerder kiezen voor een kant en klare maaltijd. Dat is wel zonde want als je kiest voor een gezonde en gevarieerde maaltijd kan je de toename van je gewicht tegenhouden.

fruit eten

Je zit al niet lekker in je vel en door de overgang en het overgewicht voel je je snel onzeker. Door sommige etenswaren te laten staan heb je minder last van je overgangsklachten. Dus op je voeding letten is niet alleen goed voor de lijn maar zorgt ook voor minder klachten. Nachtelijk zweten, misselijkheid, opvliegers – dit soort klachten zijn bekend bij de meeste vrouwen in de overgang. Door de fluctuaties in je hormoonspiegel verandert je lichaam. Gelukkig kun je met de juiste voeding lekker blijven eten en het extra gewicht wegwerken.

Depressief 

Ben je wat depressief door de overgang dan is de kans groot dat je niet door hebt dat je niet de juiste voeding binnen krijgt. Daar zou je mee moeten stoppen want op die manier zorg je voor nog meer problemen. Want als je geen nee meer kan zeggen tegen alle koek en snoep dan kom je kilo’s aan. Je krijgt dan een hekel aan je lichaam en dat is niet de bedoeling. Weest streng en neem in plaats van dat koekje een glas water of een stukje fruit. Hier krijg je ook extra energie van en heb je weer zin om iets te ondernemen ?

Voeding

Je kunt het beste geen streng dieet gaan volgen maar gewoon gevarieerd en gezond eten. Je kan dit combineren met recepten die voor je hele gezin van pas komen. Pas wel op met koolhydraten want deze stof wordt vaak geschrapt bij het afvallen. Deze stof heeft je lichaam wel nodig, zeker in een periode als de overgang.

Er is gelukkig genoeg goede voeding om de overgangsklachten te verminderen. In de overgang is het belangrijk om voldoende, vis, fruit, groente, honing, noten en granen te eten. Varieer je voeding want dit zorgt voor een versterking van je darmflora en verhoogt je weerstand.

overgang

Wanneer je veel verse rauwe groenten en bladgroenten eet krijgt je lichaam veel vezels, mineralen en vitaminen binnen zoals: calcium, magnesium en vitamine E.

Ook zal je moeten opletten hoeveel  suiker je binnenkrijgt. Je hoeft het niet helemaal te schrappen maar je kan wel minderen. Probeer bijvoorbeeld eens je koffie te drinken met één schepje suiker in plaats van 2 wat je gewend bent.

Tevens kun je overgangsklachten voorkomen door de volgende producten niet overmatig te gebruiken: conserveringsmiddelen, cafeïne, koffie, thee, alcohol, pittige en hete kruiden.

Zoals je leest is gewicht verliezen tijdens de overgang niet simpel. Misschien kan je eens terugdenken aan wat je gegeten hebt eerder op de dag. Had je gewoon trek of had je echt honger?

Drinken

En wat drink jij meestal? Lust je graag een glaasje cola?
Drink in plaats van een glas frisdrank die vol suiker zit voldoende water. Wanneer je last hebt van opvliegers en nachtzweten is goed drinken heel erg belangrijk.  Het drinken van groene smoothies helpt vele vrouwen in de overgang. Je krijgt hierdoor genoeg fruit en groente binnen en het smaakt ook nog lekker. De groene smoothie wordt vaak gebruikt om gewicht te verliezen omdat het caloriearm is en ook zeer gezond.

Bewegen

Bewegen is ook belangrijk om geen extra gewicht aan te komen tijdens de overgang. Je bent heus niet de enige vrouw, wanneer je niet aan een uur per dag aan beweging komt.
Maar 5 keer per week naar de sportschool is ook niet nodig. Ga voor jezelf na wat je leuk vindt om te doen. Hou je van dansen? Wandel of fiets je graag? Ga je graag zwemmen?

sporten tijdens de overgang

Vraag een vriendin of ze dezelfde sport leuk vindt en doe het samen! Wanneer ze op de stoep staat om je op te halen voel je je misschien wel verplicht om mee te gaan en anders zou je weer een avondje op de bank hangen voor de tv. En misschien gaat je vriendin wel door dezelfde fase als jou …nog meer gespreksstof ? zo kun je elkaar steunen, advies geven en elkaar stimuleren om bijvoorbeeld een dieet vol te houden. Stel jezelf een doel en doe het samen dan is het makkelijker om vol te houden.

Praat erover !

De overgang is een normaal proces waar je je als vrouw doorheen zult moeten slaan. Praat hierover met je vriendinnen, dit zal helpen voor je gemoedsrust.

vrouwen in de overgang

In het westen wordt de overgang heel vaak gezien als een vervelende kwaal of iets dergelijks. In de Aziatische culturen wordt het eerder gezien als een belangrijke mijlpaal in het leven van een vrouw die een nieuwe levensfase ingaat, die staat voor vrijheid en zelfstandigheid.

Je gewicht na de overgang

Na de overgang is het normaal dat je een aantal kilo’s bent aangekomen, maar je gewicht zal na deze periode wel stabieler worden.

 

Wil jij ook makkelijk en snel afvallen tijdens de overgang ?

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *