hoofdpijn

Last van hoofdpijn en migraine? Aanbevelingen om dit aan te pakken!

Vaak worden hoofdpijn en migraine in verband gebracht met de overgang. Er zijn echter heel veel soorten hoofdpijnen: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine en andere. Het is belangrijk dat je weet om welke soort hoofdpijn het gaat, wil je ze doeltreffend behandelen of de juiste maatregelen treffen om ze te voorkomen.

Migraine komt dikwijls voor op momenten dat zich hormonale veranderingen voordoen: op bepaalde tijden van de dag, tijdens de ovulatie, bij het begin van de menstruatie, etc. Dit verdwijnt zodra je met de anticonceptiepil begint of tijdens zwangerschap. Vaak komt deze migraine tijdens de overgang weer opzetten.

Er zijn ook vrouwen die vroeger nooit hoofdpijn hebben gehad, maar in de overgang door stress, vermoeidheid en snel veranderende hormoonspiegels plotseling migraine of hoofdpijn krijgen. Een overbelaste lever kan ook hoofdpijn of migraine veroorzaken.

Andere oorzaken van hoofdpijn tijdens de overgang zijn voedingsintolerantie of -allergieën, en een instabiele bloedsuikerspiegel.

Enkele aanbevelingen om hoofdpijn en migraine aan te pakken

  • Zorg in de eerste plaats voor gezonde, evenwichtige voeding, voldoende slaap en beheersing van stress.
  • Houd een hoofdpijndagboek bij. Dit is de meest efficiënte manier om migraineaanvallen of hoofdpijn in verband te brengen met specifieke producten die je gegeten hebt.
  • Houd je bloedsuikergehalte stabiel. Dit doe je door 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes te nemen. Vermijd toegevoegde suikers, fastfood en zoetstoffen en beperk je inname van geraffineerde suikers. Kies voor volwaardige koolhydraten (volle pasta, volle rijst, volkorenbrood) en eet veel groenten.
  • Drink voldoende en regelmatig: een glas water per uur. Uitdroging is een belangrijke oorzaak van hoofdpijn. Vergeet niet dat je sneller uitdroogt wanneer je langdurig achter de computer of laptop zit of televisie kijkt

water drinken

  • Neem voldoende lichaamsbeweging, zodat je meer zuurstof in je lichaam (en dus ook in je hoofd) binnenkrijgt.
  • Als hoofdpijn of migraine voor jou een echt probleem is, is het geen overbodige luxe om je lever en darm minstens twee keer per jaar te ontgiften.
  • Als je vermoedt dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsproducten, laat dit dan testen.

L-glutamine

Neem L-glutamine als je weet dat je hoofdpijn getriggerd wordt door een instabiele bloedsuikerspiegel. Probeer in de eerste plaats te letten op je voeding en geraffineerde suikers te vermijden. Wanneer dit niet lukt omdat je een koolhydraten- of suikerverslaving hebt en regelmatig opgezadeld zit met hypoglykemie ofwel een suikerdip (waardoor je humeurig en prikkelbaar wordt , begint te beven  of hoofdpijn krijgt) kan L-glutamine een oplossing zijn.

Het kan de glucose vervangen die je hersenen op het moment van een suikerdip tekortkomen, maar heeft verder geen invloed op je suikerspiegel. Veel mensen kunnen een migraineaanval vermijden of afremmen als ze L-glutamine innemen bij de eerste signalen. L-glutamine is tevens een hulpmiddel om van een suikerverslaving af te komen. De aanbevolen dosis is 6 gram opgelost in water, die je kan innemen bij het begin van de hoofdpijn en 4 uur later nog een. Neem 6 gram wanneer je hevige trek hebt in zoet of op het moment dat je een erge suikerdip hebt.

Waarschuwing!  Als je een slechte eiwitvertering hebt, zal je geen baat hebben bij het innemen van L-glutamine omdat je lichaam last heeft van een overmaat aan ammoniak. In dat geval zal L-glutamine je hoofdpijn juist verergeren.

Wat je het beste kan vermijden

  • Gebruik liever geen pijnstillers. Voor veel vrouwen zijn pijnstillers het eerste en belangrijkste hulpmiddel bij hoofdpijn en migraine, maar op lange termijn maken deze medicijnen het probleem alleen maar erger. Neem ze alleen in nood.
  • Gebruik geen cafeïne (koffie, zwarte thee, cola, Red Bull). Cafeïne vernauwt de bloedvaten en dit onderdrukt de pijn maar even, maar daarna zetten ze weer uit en op dat moment krijg je weer hoofdpijn. Als je veel koffie drinkt en je stopt ermee, zal je de eerste dagen tijdelijk meer last krijgen van hoofdpijn. Groene thee bevat ook cafeïne. Hoewel groene thee gezond is, raad ik aan er matig mee te zijn als je merkt dat cafeïne je hoofdpijn bezorgt. Ook cafeïnevrije koffie kan je het beste vermijden, want hierin zitten altijd resten van chemicaliën die zijn gebruikt om de cafeïne aan de koffie te onttrekken. Het begrip cafeïnevrij is eigenlijk ook niet juist. Het woord “cafeïnearm” zou eigenlijk beter zijn.
  • Vermijd aspartaam, een zoetstof die in veel lightproducten wordt gebruikt. Naast het feit dat aspartaam slecht is voor de gezondheid, kan het vaak hoofdpijn uitlokken. Wil je toch een suikervervanger, gebruik dan tagatose, een energiearme zoetstof uit melkeiwit, of Stevia.

Als bovenstaande aanbevelingen niet helpen, kan je de volgende natuurlijke middelen of therapieën uitproberen. Probeer niet alles in het wilde weg uit, maar start met één middel en wees geduldig. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.

Natuurlijke middelen/ therapieën

  • Bij een hevige aanval: doe wat essentiële olie van lavendel of kamille op je handpalmen en leg ze op je slapen. Je kan ook een andere persoon dit voor je laten doen. Adem rustig en diep in en uit.
  • Valeriaan- en passiebloemtinctuur zijn rustgevende kruiden die je kan gebruiken voor een goede nachtrust en bij stress en nervositeit.
  • Teunisbloemolie verbetert de hormonenbalans. Door de olie kan de hoofdpijn verminderen of verdwijnen.
  • Neem een voetbad. Plaats je voeten in koud water en zet hierin enkele druppels essentiële olie van rozemarijn.

voetbad

  • Vitamine B-complex, in het bijzonder vitamine B2: onderzoek heeft uitgewezen dat dagelijks 400 milligram B2 migraineaanvallen helpt voorkomen.
  • Bij sommige vrouwen helpt dagelijks 600 milligram magnesium migraineaanvallen terug te dringen.
  • Dagelijks gember eten en/of gemberthee drinken kan migraineaanvallen verminderen en/of verzachten.
  • Omega 3-vetzuren: onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijkse inname van 3 gram zuivere visolie gedurende drie maanden zowel het aantal migraineaanvallen als de intensiteit ervan vermindert.

 Bron: Steyart, L (2016) Stralend door de menopauze (11e druk)

Wil jij makkelijk en snel afvallen tijdens de overgang ?

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *