kurkuma

Is Kurkuma het magisch middel tijdens de overgang?

 

Heb je wel eens van Kurkuma gehoord? Kurkuma is een geneeskruid dat bekend staat onder de naam geelwortel. Het zit als gedroogd kruid in kerriepoeder. Het uiterlijk doet denken aan een gember maar dan kleiner. Op steeds meer plaatsen kun je geelwortel vers kopen, zoals in natuurwinkels en op de biologische markt. Vind je geen verse kurkuma? Neem dan geelwortelpoeder.

Kurkuma is rijk aan aan fyto-oestrogenen. Dit zijn groepen stoffen die van nature in veel planten voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld in tofu, sojabonen en lijnzaad. Oestrogeen is een essentieel hormoon voor de vrouwelijke ontwikkeling en vruchtbaarheid.

Ze lijken qua structuur op oestrogeen, waardoor ze de effecten ervan kunnen nabootsen of blokkeren.

Fyto-oestrogenen kunnen allerlei gezondheidsvoordelen bieden, vooral voor vrouwen in de overgang. Het kan bijvoorbeeld de huidveroudering vertragen en zorgen voor sterkte botten. Tevens kan het leiden tot een lager risico op hartziekte.

 

Het gebruik

Wat is het beste om te gebruiken? Verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement? Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten. Dus als je verse kurkumawortels kunt vinden is dat het advies.

 

Kurkuma gemalen

 

Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten. Het vormt de basis van verschillende curry mengsels. Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren als goedkopere variant op saffraan. Vandaar dat het ook wel Indische saffraan genoemd wordt.

 Kurkuma wordt niet makkelijk in het bloed opgenomen. Wanneer je het in combinatie met wat zwarte peper gebruikt gaat dat wel goed. Dat komt omdat zwarte peper een belangrijk bestandsdeel is van kerrie. Je kan Kurkuma toevoegen aan sausen of dressings met mayonaise of yoghurt.

Het is niet verstandig om Kurkuma vaak en veel rauw te eten. Kurkuma-poeder, dus het gedroogde kruid heeft een hitte behandeling ondergaan en is dus niet rauw. Alleen als je de wortel gebruikt moet je er voor zorgen dat je deze eerst kookt of meebakt.

Tips hoe je Kurkuma kan eten en drinken:

  • Drink op je nuchtere maag een mix van geelwortel, gember, citroensap, zwarte peper en lauwwarm water en een klein scheutje lijnzaadolie. Dit is de beste start van je dag.
  • Maak kurkuma thee met een scheutje amandelmelk.
  • Doe een theelepeltje geelwortel in je groene thee, met wat peper en citroensap.
  • Roer het met zwarte peper en groenten door je omelet.
  • Gebruik als smaakmaker in curry, soepen en roerbakgerechten.

Kurkuma kan je hier makkelijk online bestellen

Kurkuma als geneesmiddel

Kurkuma bevat allerlei gezondheidsbevordende eigenschappen. Het wordt duizenden jaren al gebruikt tegen allerlei kwalen en staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking.

Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij ontstekingen, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn, geelzucht en menstruatieklachten.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Kurkuma ingezet kan worden voor :

  • Het voorkomen en bestrijden van kanker
  • Problemen met de spijsvertering
  • Hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson
  • Reuma
  • Hoge cholesterol
  • Candida
  • Eczeem
  • Galstenen
  • Gebitsproblemen
  • Carpaal Tunnel Syndroom

 

 

Kurkuma tijdens de overgang

De overgang is een cruciale fase in het leven van een vrouw. Vooral met betrekking tot haar vermogen om kinderen te krijgen. Tijdens deze fase stoppen namelijk de eierstokken met het produceren van oestrogeen en progesteron.

Het begint meestal wanneer een vrouw in de overgang gaat wanneer ze niet langer menstrueert.

Tijdens de overgang kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan die worden veroorzaakt door de verminderde productie van hormonen.

Gelukkig is er de mogelijkheid om het ongemak te verminderen.

Kurkuma helpt niet alleen om de fysieke effecten van de overgang en de tijd na de overgang te bestrijden, maar ook om ons humeur te verbeteren.

Hieronder vind je de voordelen van het gebruik van Kurkuma tijdens de overgang. Je zult ontdekken dat het een geweldig ingrediënt is en dat je het wilt opnemen in je dieet wanneer je in de overgang zit.

 

Pijn en ontsteking

Tijdens de overgang kan je last hebben van verschillende soorten pijn en ontsteking. De meest voorkomende zijn vormen van spierpijn en hoofdpijn. De pijn die veroorzaakt wordt door de ontsteking kan je met Kurkuma bestrijden. Door het pijnstillend effect is het perfect voor het herstel van het lichaam omdat je geen extra medicijnen hoeft toe te voegen aan je dagelijks leven. Kurkuma bestrijdt het beste tegen migraine, gewrichtspijn en spierstijfheid.

 

Depressieve klachten

Nog een voordeel van Kurkuma is dat het helpt je humeur te verbeteren. Als je twijfelt of je een depressie hebt tijdens de overgang zou je op de volgende symptomen kunnen letten:

  • Opvliegers
  • Je minderwaardig voelen
  • Stress
  • Problemen met het inslapen
  • Het gevoel hebben dat je steeds moet huilen

 

 Opvliegers

De meeste vrouwen zijn bekend met opvliegers tijdens de overgang. Je voelt hartkloppingen en je zweet meer dan je gewend bent.  De antioxidanten en fyto-oestrogenen die in de kurkuma zitten voorkomt dit en gaat de frequentie van opvliegers tegen.

opvliegers

 

Pijnlijke borsten en risico op borstkanker

De verandering van hormonen kunnen de ontwikkeling van borstkanker tijdens en na de overgang beïnvloeden. De fyto-oestrogenen van de Kurkuma vermindert het risico van borstkanker.

Het is wel verstandig om aandacht te besteden aan de volgende eventuele symptomen:

  • Niet comfortabel gevoel
  • Kleine knobbeltjes
  • Pijn in de borst

Het effect van Kurkuma helpt de groei van kankercellen te remmen. Het is daarom verstandig om kurkuma te gebruiken wanneer je een kankerbehandeling ondergaat. Wanneer je tijdens zo’n behandeling misselijk bent kan Kurkuma ook dat verminderen.

 

Vaginale infecties

Wanneer je in der overgang bent is het normaal dat je irritatie, jeuk en abnormale vaginale afscheiding hebt. Kurkuma bevat schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen en is het meest gebruikte middel is om dit probleem te bestrijden.

 

Anti stollend

De verschillende medicijnen die je kunnen helpen met een hartaandoening tijdens de overgang kunnen leiden tot overmatig bloeden. Kurkuma heeft dit niet en beschikt over een anti stollend effect zonder bijwerkingen.

thee kurkuma

 

Gewicht verliezen

Een paar kilootjes verliezen lijkt ook te kunnen door dagelijks kurkuma aan je eten toe te voegen. Volgens onderzoek zorgt curcumine ervoor dat je minder vet opslaat. Want, het schijnt dat de vetcellen niet of minder worden geactiveerd. Verder bevordert geelwortel het spijsverteringsstelsel. Zo draagt het onder andere bij aan het verteren van vet eten, helpt bij maagzuur en een opgeblazen gevoel.

 

Zoals je kunt lezen heeft Kurkuma allerlei gezondheidsvoordelen waar er maar een paar van genoemd worden in dit artikel.

Kurkuma kan je hier makkelijk online bestellen

Wil je meer informatie over hoe je prettig door de overgang kunt komen? 

Druk op onderstaande knop voor meer informatie.

Ja, ik wil de overgang overwinnen!

 

Bronnen:

www.devoedzamekeuken.nl

www.gezonderleven.com

 

1 gedachte over “Is Kurkuma het magisch middel tijdens de overgang?”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *