Opgeblazen gevoel en verstopping? Diverse adviezen die je direct kan toepassen !

Door de combinatie van de hormonale veranderingen en stress tijdens de overgang kan je soms last krijgen van een opgeblazen gevoel, verstopping en maagpijn. Dit is natuurlijk erg vervelend. Dit zijn eigenlijk geen typische verschijnselen van de overgang , maar symptomen die in de overgang soms voorkomen bij vrouwen die vroeger nooit last hadden van hun maag. Het is verstandig om ten alle tijde alcohol te vermijden en voldoende te bewegen.

Combinatiedieet

Een combinatiedieet helpt in 99 procent van de gevallen. Dit wil zeggen dat je bepaalde voedingsstoffen niet samen met andere eet, maar dat je ze strikt gescheiden houdt. Koolhydraten (brood, aardappelen, pasta, rijst) eet je niet samen met vlees, vis en eieren, dus geen boterhammen met fijne vleeswaren en geen omelet met brood. Groenten mag je naar hartenlust samen eten met vlees of vis. Fruit eet je altijd apart, minstens 20 minuten voor of twee uren na de maaltijd.

fruit in combinatiedieet

Beperk koolhydraten tot één maaltijd per dag. Eet kleinere porties en verdeel ze goed over de dag (drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes). Eet je laatste maaltijd minstens drie uur voor je naar bed gaat en zorg ervoor dat dit een lichte maaltijd is.

Rauwkost

Let eens goed op hoe je reageert op rauwkost. Rauwkost is gezond, maar er zijn mensen die dit moeilijk verteren. Als je het niet gewend bent om rauwkost te eten, bouw het dan langzaam op en start met kleine porties. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, is het beter om rauwkost tijdelijk helemaal te vermijden.

Maagzuur

maagzuurZoek je heil niet in maagzuurremmers. Veel mensen met maagproblemen hebben in feite een probleem omdat ze een maagzuurtekort hebben in plaats van te veel maagzuur. Maagzuurtekort ligt aan de basis van veel gezondheidsproblemen. Als je toch last hebt van zuurbranden, neem dan gedurende een korte periode een voedingssupplement met kool- of aardappelextract. Bij een opgeblazen gevoel of als je het gevoel hebt dat er een steen op je maag ligt, bij anale jeuk of gescheurde mondhoeken, adviseer ik een supplement met betaïne HCl. Het maakt de maag extra zuur en bevordert de vertering. Het wordt dikwijls gecombineerd met de inname van spijsverteringsenzymen.

Constipatie is niet echt een probleem tijdens de overgang , maar wel een algemeen probleem waar veel vrouwen vroeg of laat toch mee te kampen krijgen tijdens de overgang. De veranderende hormoonspiegels kunnen een sterke invloed hebben op de darmen. Het kan voor extra ongemakken zorgen en ernstige gezondheidsrisico’s geven. Je kan ook een gebruik maken van een darmflorapreparaat. Probeer per uur een glas water op kamertemperatuur te drinken (lauw water) Thee en koffie kunnen laxerend werken maar cafeïne kan juist ook heel verstoppend werken.

Vezels

vezels

Eet veel vezels (dagelijks minimaal 30 tot 40 gram). De meeste vrouwen nemen nog niet eens de helft in. Dit haal je uit twee tot drie stukken fruit en minstens een half eetbord groenten per dag, waarbij rauwkost niet mag ontbreken. Kiwi en rode biet hebben een positieve invloed op het laxeren. Ga niet ineens grote hoeveelheden rauwkost eten. Je maag en darmen zijn dit niet gewend en rauwkost kan krampen, pijn en een opgeblazen gevoel geven. Voer de hoeveelheid rauwkost langzaam op tot maximaal 20 procent van je totale voedingspakket.

Je kunt ook vezels innemen in de vorm van een supplement. De hoeveelheid vezels die je inneemt blijkt een regulerend effect te hebben op de oestrogenen en zo ook een beschermend effect tegen borstkanker omdat ze de uitscheiding van oestrogeen bevorderen, carcinogenen binden en de opname van vetten in het lichaam verminderen.

Wanneer je extra zemelen, haver of rogge bij het ontbijt eet kan dat wonderen doen.

Laxeermiddelen

Vermijd laxeermiddelen, ze geven snel gewenning. Af en toe een laxerende thee van senna of paardenbloem kan verlichting brengen.

Magnesium (sulfaat)

Magnesium (twee- tot driemaal 200 milligram per dag) helpt de darm te ontspannen. Magnesiumsulfaat (een koffielepel op een groot glas lauwwarm water) nuchter opdrinken werkt zeer goed. Het is een eeuwenoud middel dat niet irriterend voor de darmwand is. Magnesiumsulfaat spoelt de darm door er water aan te onttrekken. Zo wordt de darminhoud verdund en krijg je een waterachtige ontlasting.

Vitamine C

Vitamine C (in gebufferde vorm): 2 tot 3 gram. In acute gevallen zullen enkele theelepeltjes tot twee eetlepels binnen de 45 minuten een laxerend effect hebben. De dosis is voor iedereen anders, zoek dus zelf een beetje uit hoeveel je nodig hebt. Wanneer je de hele dag een waterige ontlasting hebt, is je dosis te hoog.

Mariadistel 

Bij leverproblemen kan er ook constipatie ontstaan. Deze plant beschermt en herstelt de leverfunctie. Mariadistel wordt ook aangeraden voor menstruatiestoornissen, bloedingen, spataders, vooral ook lage bloeddruk, kouwelijkheid, depressieve gevoelens, geheugenverlies en futloosheid tijdens de hele periode. Het advies is 2 x 200 mg of 3 x 30 druppels tinctuur per dag.

Overig

  • Als je merkt dat je ontlasting veel onverteerde resten bevat, neem dan spijsverteringsenzymen in. Deze zijn te koop in de apotheek.
  • Gebruik voldoende (gezonde) vetten of neem twee eetlepels lijnzaadolie (vlaszaadolie) met lignanen.

Tip ! Beweging om de stoelgang snel op gang te brengen

tip

Daarnaast is er nog een zeer eenvoudige oefening die vrijwel onmiddellijk helpt bij constipatie. In feite is het niet zozeer een oefening, maar wel een beweging die de stoelgang zeer snel op gang brengt: leg je rechterhand tegen je rechter heupbeen, met je pink tegen de binnenkant. Doe hetzelfde aan je linkerkant. Je handen liggen nu op de plaatsen waar je darmkleppen liggen (de klep van Houston en de ileocaecale klep). Oefen druk uit op deze plaatsen door met je vingers beide plaatsen te masseren. Trek dan met een diepe ademhaling je beide handen langzaam twintig centimeter omhoog. Herhaal deze beweging verschillende keren.

 Bron: Steyart, L (2016) Stralend door de menopauze (11e druk)

Wil jij makkelijk en snel afvallen tijdens de overgang? 

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *