Opvliegers in de hitte

Last van opvliegers tijdens de hitte? Lees hier tips die echt helpen!

Geniet je ook van de zomerse temperaturen? Lekker zon, zee, strand.

Deze hitte is niet altijd prettig voor vrouwen in de overgang. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat je meer last hebt van opvliegers en andere overgangsverschijnselen.

 

Hoe komt dit en wat kan je eraan doen?

Wanneer het warmer wordt kunnen klachten toenemen van vrouwen in de overgang.  Onder invloed van hormonen, onder andere door afnemend oestrogeen, raakt het temperatuurcentrum in de hersenen ontregeld.

De marge om het verschil te registreren tussen warm en koud wordt kleiner. Als je er gevoelig voor bent, zorgt warm weer sneller voor reactie: een opvlieger is het gevolg. Je krijgt het eerst warmer, bloedvaten gaan open staan en daarna gaat je lichaam erg transpireren om weer af te koelen.

De thermostaat van een vrouw in de overgang is in de war. Ook andere overgangsklachten, zoals nachtzweten, kunnen erger worden bij warm weer.
Een opvlieger wordt dus meestal uitgelokt: Als je ergens gevoelig voor bent, is dat jouw ‘trigger’. Sommige producten of dingen die je doet lokken dan bij jou een opvlieger of andere klachten uit. Voor veel vrouwen is warm weer inderdaad zo’n ‘trigger’.”

Andere zomerse ‘bijverschijnselen’

Het is niet alleen de temperatuur die klachten uitlokt. Ook alcohol, koolzuur, zure vruchten (zoals het schijfje citroen in je zomerdrankje) en zwaar eten en natafelen (barbecueën) zijn daar verantwoordelijk voor. Allemaal zaken die bij de zomer horen én die overgangsklachten dus uitlokken en verergeren.

citroen water schijf

Hoe weet ik waar ik gevoelig voor ben en wat bij mij precies klachten uitlokt en verergert?

Dat is een kwestie van uitproberen. In de praktijk merk je al snel hoe je ergens op reageert. Je kunt je trouwens ook hierop laten testen, dan worden je voedingspatroon en leefstijl onder de loep genomen.

Tips die echt helpen

Er zijn diverse maatregelen die je kunt nemen om minder vaak opvliegers te krijgen en andere klachten te verzachten.

Eet verkoelend voedsel

In de zomer verlangen we vanzelf naar verfrissend voedsel. Slaatjes smaken nu éénmaal veel beter als het zonnetje schijnt! Maar ze verkoelen je dus ook echt. Kwark en yoghurt met fruit of een smoothie zijn in de zomermaanden heel geschikt om je dag mee te beginnen in plaats van brood of havermout.

Bij de lunch kan je best kiezen voor een zelfbereide maaltijdsalade.

In kant-en-klaar maaltijden zitten doorgaans veel smaakmakers (zoals zout) die een negatief effect hebben op je opvliegers. Pas ook op met pittige eten, alcohol en zure vruchten. Zij lokken opvliegers uit.

Om een salade samen te stellen kan je de volgende verkoelende groenten en fruit gebruiken: augurken, olijven, asperges, rode bieten, paprika, courgette, tomaat, komkommer, radijs, grapefruit, meloen, banaan, aardbeien, ananas, appel, avocado.

fruit

Eet ook producten met veel fyto-oestrogeen, zoals peulvruchten, soja, noten, knoflook, ui en appel. Bij vrouwen in de overgang neemt de aanmaak van dit stofje af, de producten vullen dat enigszins aan. Vermijd pittig voedsel, zure vruchten, lightproducten, suiker (gebruik liever honing) en chocola.

Drinken

Vermijd alcohol, frisdranken en veel cafeïne (koffie en zwarte thee). Drink maximaal 2 koppen koffie per dag als cafeïne jouw ‘trigger’ is. Stop na 11 uur ’s ochtends met het drinken van koffie.

Drink bijvoorbeeld eens thee op basis van salie, dat ontspant en bevat veel fyto-oestrogeen. Als je het koud en met een ijsblokje drinkt, heb je een fijn zomerdrankje.

In je slaapkamer

Wanneer je in de zomer moeite hebt om in slaap te komen, probeer dan je slaapkamer koeler te maken. Wanneer je slaapkamer te warm is en de dekens tegen je lichaam plakken is dat niet fijn. Als je dan ook nog opvliegers krijgt wordt inslapen wel een enorme uitdaging.

afkoelen met een ventilator

Check je beddengoed en je matras. Gebruik beddengoed van bamboe of katoen. Slaap liever niet op een matras van traagschuim want dat houdt veel hitte vast. Plaats een ventilator in je slaapkamer.

Wat je ook kan doen is koelelementen plaatsen onder je kussen. Je kunt zelfs een koelbox naast je bed zetten, zodat je gebruikte koelelementen halverwege de nacht kunt omwisselen voor koude exemplaren.

Kleed je slim

Kies voor kleding in stoffen die je huid laten ademen. Vermijd synthetische stoffen. Ze laten je huid niet ademen en nemen geen overtollig zweet op. Draag bij voorkeur katoen.

Je kan jezelf ook in luchtige katoenen laagjes kleden. Dit is een goede manier om opvliegers slim af te zijn. Wanneer je een opvlieger op voelt komen doe je gewoon een laagje uit. Zo koel je sneller af.

Je kan een sjaaltje vullen met kristallen. Voor het gebruik laat je deze ik lauw of koud water weten. Koude sjaaltjes zijn ook hot tegenwoordig.

Verkoeling op het werk en onderweg

Als je een koelkast op je werk hebt kan je een nat washandje daarin leggen. Wanneer je het warm krijgt kan je het washandje in je nek leggen ter verkoeling. Wanneer je deze mogelijkheid niet hebt kan je koud water over je polsen laten stromen en leg je een natte hand in je nek.

fles water

Neem een flesje water mee voor onderweg. Probeer altijd de schaduw op te zoeken en drink wat water. Het is ook handig om altijd een watervernevelaar mee te nemen in je tas. Natte verfrissingsdoekjes zijn ook handig om mee te nemen in je tas.

Ontspan, have a break

Stress is een grote trigger voor opvliegers. Als je veel stress hebt, denk ook aan vakantiestress, krijg je snel meer opvliegers. Je bijnieren ondersteunen je eierstokken en helpen met het aanmaken van oestrogeen. Stress zorgt dat je bijnieren minder oestrogeen aanmaken, waardoor klachten op de loer liggen.

Probeer daarom zoveel mogelijk ontspannen te blijven. Werk op een rustig tempo en gebruik je ademhaling als ontspanningsoefeningen.

Een paar keer diep in- en uitademen helpt echt! Voel je een opvlieger aankomen? Neem dan een korte break en ga naar buiten en zoek een schaduwplekje op.

strand zon parasol

Doe iets wat je leuk vindt wat weinig inspanning vergt. Lees een boek, maak een puzzel of luister naar muziek in de schaduw waar een lekker windje staat 😊 Zo koel je af, je komt tot rust en voelt je prettiger.

Bron www.margriet.nl , Niobe Moen, 18 mei 2018, meer overgangsklachten bij warm weer?

Bron www.avogel.be, Leen Steyaert, 12 juli 2017, efficiënte tips bij opvliegers in de zomer

 

Wil jij  je ook prettig voelen tijdens de overgang? 

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan!

Klik op onderstaande knop voor meer informatie

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *