opvlieger

Opvliegers, wat moet je ermee?

Tussen de 60 en de 80 % van de vrouwen krijgen last van opvliegers wanneer ze in de overgang zitten. Bij een opvlieger krijg je tijdelijk een warm gevoel verspreidt over het lichaam. Bij veel vrouwen verhoogd de temperatuur van het bovenlichaam en uit de opvlieger zich door blozen in het gezicht.

Wanneer je dit hebt hoef je je niet ongerust te maken. Er is niets met je aan de hand, in ieder geval niets ernstigs. Dit hoort gewoon bij de overgang en is dus volstrekt normaal. Het kan wel een enorme impact op je leven hebben.

Nachtelijk zweten

’s Nachts kan je ook last krijgen van opvliegers. Dit noemt men nachtelijk zweten.   Het voelt meestal intenser dan overdag. Het begint met een hart dat als een gek tekeer gaat. Doordat je hart tekeer gaat pompt hij sneller bloed naar je hoofd. Je hoofd en hals worden rood en je gaat zweten. Dit is niet goed voor je nachtrust maar het is wel onschuldig. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende nachtrust krijgt want de overgang kost altijd meer energie. De overgang kan ook de reden zijn dat je ’s nachts zit te woelen en te draaien in je bed. Vroeger dachten artsen dat nachtelijk zweten werd veroorzaakt een woelige nacht, maar recent is aangetoond dat vrouwen zonder opvliegers ook slechter slapen in de overgang. De oorzaak van het slechter slapen zijn de veranderingen in de hormoonspiegel.

Elke vrouw ervaart opvliegers en nachtelijk zweten anders

Opvliegers en nachtelijk zweten komen vaak voor in de overgang dat men vaak denkt dat ze bij elkaar horen, wat echter niet zo is. Trouwens, niet alle opvliegers en warmte opwellingen zijn tekenen van de overgang. Vrouwen kunnen nachtelijk zweten en opvliegers heel verschillend ervaren. Sommige vrouwen hebben het tijdens de hele overgang te warm en andere vrouwen hebben last van korte of lange opkomende opwellingen. Andere vrouwen weer hebben sporadisch een opvlieger en in het andere uiterste hebben vrouwen 50 tot 100 keer per dag warmte opwellingen.

nachtzweten

Bij sommige vrouwen duren de opvliegers en warmteopwellingen enkele maanden of enkele jaren en anderen vrouwen hebben tot 2 jaar na de overgang nog steeds last van opvliegers.

Een opvlieger tijdens de overgang wordt veroorzaakt door een verwarring van een signaal tussen de hersenen en het lichaam. Vrouwen denken soms dat ze oververhit raken, maar dat is niet zo. Je hersenen worden misleid en denken dat je oververhit aan het raken bent. Soms worden vrouwen door deze verwarring angstig en krijgen er zelfs hartkloppingen van. Gemiddeld duren opvliegers tussen de 30 seconden en 5 minuten. Wanneer het lichaam gekalmeerd is blijf je wel zitten met een bezweet, nat lichaam dat koud aanvoelt.

Vrouwen bij wie de eierstokken verwijderd worden hebben meestal plotseling optredende, onaangename, hevige en frequente opvliegers.

Angstige of onrustige vrouwen hebben tot 5 x meer kans om last te krijgen van opvliegers en nachtelijk zweten.

Overgewicht, roken, suiker, cafeïne, alcohol en pikante voeding verhogen de kans op opvliegers en de intensiteit ervan. Als je merkt dat je onaangenaam reageert op deze voedingsstoffen, luister dan naar je lichaam.

Veel last van opvliegers? Lees verder !

Wanneer je veel last van opvliegers en nachtelijk zweten hebt zijn er een aantal stappen die je kan ondernemen om je lichaam te ondersteunen en het leed te verzachten.

Hieronder vind je een aantal tips en supplementen die veel vrouwen hebben geholpen. Probeer niet alles tegelijk. Probeer een supplement een aantal weken uit en kijk of het helpt. Wees geduldig, want natuurlijke middelen werken niet van de ene dag op de andere. Het kan een paar weken duren voordat je resultaat merkt. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.

Een dagboek bijhouden

Als je merkt dat er voedingsproducten of gewoonten zijn die meer opvliegers uitlokken dan andere, houd dan een dagboek bij. Noteer op welke tijdstippen van de dag je opvliegers hebt en met welke voedingsproducten je die in verband kan brengen. Als je goed op je lichaam let, kan je na een tijdje wel terugkerende patronen ontdekken. Wanneer je in de nacht wakker wordt door nachtzweten kan je dat ook in je dagboek noteren.

dagboek opvliegers

Diverse tips bij opvliegers

 • Zeer hete dranken kan je het beste vermijden
 • Vermijd geraffineerde suikers, gehydrogeneerde vetten (margarine) en ranzige vetten.
 • Drink voldoende water en kruidenthee en zo weinig mogelijk alcohol, koffie en zwarte thee.
 • Eet in plaats van zware maaltijden enkele lichtere maaltijden per dag.
 • Sauna, Turks bad en gewone warme baden kan je het beste vermijden
 • Houd je voeten koel met koude voetbaden
 • Draag kleding van natuurlijke, lichte materialen
 • Koop een kleine airco of ventilator. Steek een handventilator op batterijen of een waaier in je handtas. Een watervernevelaar kan ook erg verfrissend zijn.
 • Vertraag je ademhaling en adem heel rustig en vooral langzaam uit. Een warmte opwelling is als een vuurbol. Je staat in brand. De warmte zal sneller uit je lichaam verdwijnen en minder gevoed worden als je minder zuurstof opneemt. Blaas uit zoals je een kaars zou uitblazen.

tips opvliegers

 • Verwelkom een opvlieger als een plotse energiestoot en koppel er geen negatieve gedachte aan. Dit vermindert stress op het moment zelf en geeft je rust.
 • Opvliegers onttrekken vitamine B, vitamine C, magnesium, kalium, calcium en andere mineralen aan het lichaam. Om dit te compenseren kun je dagelijks een multivitamine-mineralensupplement innemen. 
 • Vermijd stress en boosheid: ze stimuleren warmteopwellingen.
 • Neem minstens 3 x 20 minuten lichaamsbeweging per week. Dit zal het aantal opvliegers opmerkelijk doen dalen.
 • Stimuleer je spijsvertering door spijsverteringsenzymen in te nemen.
 • Gebruik verkoelende kruiden in je dagelijkse voeding (koriander, komijn, venkel).
 • Ginseng heeft verkoelende eigenschappen en helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. In zeer zeldzame gevallen heeft ginseng bij vrouwen net het omgekeerde effect en veroorzaakt het opvliegers.

Bron: Steyart, L (2016) Stralend door de menopauze (11e druk)

 

Wil jij makkelijk en snel afvallen tijdens de overgang ?

Er zijn al meer dan 1000 vrouwen jou voorgegaan! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *