in de overgang

Ben ik wel of niet in de overgang?

Het einde van het vruchtbare leven van een vrouw

De term “overgang” is er niet voor niets: met deze periode komt er een einde aan het vruchtbare leven van een vrouw.

Het lichaam verandert en dit kan zorgen voor verschillende lichamelijke en geestelijke klachten. Eén van de meest bekende overgang symptomen is uiteraard de opvlieger. Over dit verschijnsel worden de nodige grappen over gemaakt. Voor de vrouw in kwestie ie het natuurlijk allesbehalve aangenaam.

De overgang kan leiden tot een heel scala aan symptomen en klachten, waaronder ook verandering van het slaappatroon. Niet alleen de opvliegers, maar ook het minder lekker in je vel zitten kan ervoor zorgen dat de nachtrust behoorlijk verstoord raakt. Dit heeft uiteraard z’n weerslag op je gezondheid, je humeur en je algehele welbevinden.

Ook de bloeddruk kan hoger worden tijdens en na de overgang. Tijdens het vruchtbare leven van de vrouw vindt er immers een maandelijkse ‘aderlating’ plaats, die verdwijnt na de overgang. De bloeddruk, die in de regel lager ligt dan bij mannen van dezelfde leeftijd, kan na de overgang dan ook stijgen. Dit hoeft niet meteen problematisch te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden.

 

Uitblijvende menstruatie

Als je menstruatie uitblijft, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Een van de meest voor de hand liggende redenen waardoor je menstruatie uitblijft is uiteraard een zwangerschap, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Heb je de leeftijd om in de overgang te komen, dan is de kans groot dat je uitblijvende menstruatie te maken heeft met de naderende overgang.

Vrouwen komen gemiddeld rond hun 50e levensjaar in de overgang en gaat daar gemiddeld zo’n jaar of vier aan onregelmatige menstruaties aan vooraf. Het onregelmatig worden van de menstruatie wordt veroorzaakt doordat de aanmaak van afneemt. In eerste instantie wordt de pauze tussen de opeenvolgende menstruaties korter (waardoor je dus vaker ongesteld bent), maar in een later stadium laat de volgende menstruatie steeds langer op zich wachten. Een uitblijvende menstruatie kan dan ook zeker een aanwijzing zijn dat je in je overgangsjaren bent beland.

 

Andere menstruatieklachten tijdens de overgang

Een onregelmatige menstruatie is niet het enige waar vrouwen last van kunnen hebben. Andere menstruatieklachten kunnen zijn:

  • Korter durende menstruatie;
  • Langer durende menstruatie;
  • Meer menstruatiepijn ten opzichte van het verleden;
  • Meer klachten tijdens en voor de menstruatie (toename PMS).

Heb je last van een hevige menstruatie die ook nog eens langer duurt dan gebruikelijk, wees dan alert op een mogelijk ijzertekort!

menstruatie

 

Hoe weet ik of de overgang echt begonnen is?

Aangezien het menselijk lichaam geen machine is, is er geen exacte leeftijd te geven waarop de overgang begint. Niet de kalender, maar je hormoonhuishouding geeft het startsein voor de overgang. In het kort werkt het ongeveer als volgt:

Als de eitjes in je eierstokken opraken, neemt de aanmaak van progestron en oestrogeen sterk af. Progesteron en oestrogeen zijn hormonen die worden aangemaakt in de eierstokken. Zij zijn verantwoordelijk voor de rijping van het eiblaasje en het dikker worden van het baarmoederslijmvlies.

Dit laatste gebeurt zodat een eventueel bevrucht eitje zich beter kan innestelen. Zonder eicelvoorraad valt er uiteraard niets te rijpen en/of in te nestelen, vandaar dat je lichaam besluit dat je het wel met wat minder progesteron en oestrogeen kan doen.

De afname van oestrogeen kan leiden tot verschillende klachten, zoals:

  • nachtzweten
  • opvliegers
  • slapeloosheid
  • slecht in je vel zitten;
  • gewichtstoename
  • haarverlies
  • vaginale droogte en gebrek aan libido

 

Testen of je in de overgang bent

Wanneer je meerdere van deze bovenstaande klachten hebt en je hebt de leeftijd om in de overgang te zijn, dan hoef je vaak al niet eens een test te doen om te weten of de overgang is begonnen.

Wanneer je klachten niet zo duidelijk zijn of ben je eigenlijk iets te jong om al in de overgang te zijn kan je overleggen met je huisarts raadplegen om je zekerheid te verschaffen.

 

Over FSH

De afname van progesteron en oestrogeen is niet het enige dat er in je lichaam gebeurt zodra de overgang z’n intrede doet. Tegelijkertijd met het afnemen van de progesteron- en oestrogeenspiegel neemt de concentratie FSH sterk toe.

FSH staat voor Follikel Stimulerend Hormoon en wordt ook wel follitropine genoemd. In tegenstelling tot progesteron en oestrogeen wordt FSH niet aangemaakt in de eierstokken, maar in de hypofyse. Dit is een klier die zich middenin het hoofd bevindt en verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de hormoonhuishouding.

Zo produceert de hypofyse onder andere:

  • groeihormonen (uiteraard niet meer als je eenmaal volwassen bent);
  • hormonen die de schildklier aansturen;
  • hormonen die de bijnierschors aansturen;
  • endorfine;
  • prolactine (tijdens de zwangerschap en lactatieperiode);
  • LH;
  • en dus ook FSH.

 

Ook bij mannen wordt er FSH aangemaakt: bij hen dient dit om de vorming van zaadcellen te bevorderen. In het vrouwelijk lichaam zorgt FSH ervoor dat er follikels groeien en rijpen in de eierstokken. De aanmaak van FSH wordt geremd door andere geslachtshormonen.

 

Als psychische symptomen de overhand krijgen

De overgang is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw. Niet alleen hebben veel vrouwen moeite met het verlies van hun vruchtbaarheid (ook al is hun kinderwens al jaren geleden vervuld), al het hormonale geweld gaat je ook niet in de koude kleren zitten.

Je wisselvallige humeur en je afnemende zin in vrijen kunnen soms zorgen voor spanningen binnen je relatie, vooral als je man geen of weinig begrip hebt voor deze turbulente fase in je leven. Ook kunnen lichamelijke klachten, zoals overbeharing en ongewild urineverlies ervoor zorgen dat je onzeker wordt over je eigen lichaam.

Het heeft meestal geen zin om stilzwijgend door te worstelen met al je vragen en onzekerheden, hoewel erin zwelgen natuurlijk net zomin een goede oplossing is. Wel hebben veel vrouwen baat bij begrip: niet alleen van hun partner, maar ook door het vinden van steun bij vrouwen die hetzelfde doormaken.

Gelukkig zijn er op het internet genoeg kanalen voor vrouwen om steun en herkenning te kunnen vinden. Dit lost de overgangsproblemen natuurlijk niet op, maar helpt wel om deze fase dragelijker te maken.

Dreig je echt te verzanden in een depressie of heb je paniekaanvrallen dan is het verstandig om serieuze hulp in te roepen.

De eerste stap is die naar de huisarts. Deze zal de klachten beoordelen en een behandeling voorstellen. Dit kan psychotherapie zijn, maar bijvoorbeeld ook verlichting van de klachten door middel van hormoontherapie.

depressief

 

Wil je prettig door de overgang?

Klik op onderstaande button voor meer informatie

 

Ja, ik wil slank en prettig door de overgang

 

 

Bron: Linda van Leuven op www.overgangsklachten.org

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *