pil tijdens de overgang

De pil tijdens de overgang

Wanneer je de pil slikt en je komt in de overgang,  kan het anders voelen dan wanneer je de pil niet slikt. Door de pil kan je zelf je menstruatie sturen. Wanneer je dichter bij de overgang in de buurt komt, ga je onregelmatig menstrueren en is er nog steeds een kans om zwanger te raken.

Als je dit risico niet wilt lopen, dan is het verstandig om tot na je laatste menstruatie een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Veel vrouwen kunnen rond hun 52ste met de anticonceptie stoppen. Ook dan is de kans op een zwangerschap nog aanwezig, maar wel erg klein.

Gebruik je de pil?

Het kan zijn dat je de pil gebruikt en dan zou je daarmee door kunnen gaan. Maar je kunt ook op tijd stoppen, want rond deze leeftijd is het voor vrouwen niet altijd aan te raden om de pil te slikken. Dit heeft weer te maken met het toenemende risico op hart- en vaatziekten.  Maar ook de kans op borstkanker is daardoor groter op deze leeftijd.

Pil stelt overgang niet uit

Er zijn mensen die denken dat je door de pil te blijven slikken de overgang uit kunt stellen, maar dat is niet zo. De pil houdt wel de maandelijkse bloedingen kunstmatig in stand. Daardoor merk je minder goed en minder snel wanneer je in de overgang bent aangekomen, en wanneer je de menopauze bereikt. Er is geen vaste datum waarop je moet stoppen met anticonceptie. Dit is een keuze die je zelf kan maken. Je weet namelijk pas wanneer je de menopauze hebt bereikt als je na het stoppen met de pil een jaar lang niet hebt gemenstrueerd. Tijdens dit jaar is het wel aan te raden om een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken.

In de pil bevinden zich de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze helpen ook tegen overgangsklachten. Daarbij kan je denken aan heftige of onregelmatige menstruaties, opvliegers en (nachtelijke) zweetaanvallen. Dit zou je op kunnen merken in de week dat je de pil niet slikt, wat we ook wel de stopweek noemen. Dan kun je namelijk last krijgen van opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Dit wordt door veel vrouwen ook als erg vervelend ervaren. Zij zouden het liefst de pil gewoon door blijven slikken, omdat de klachten dan ook niet of minder aanwezig zijn. Helaas wordt dat niet aangeraden en is het verstandig om op tijd een keuze te maken om te stoppen met de pil.

menstruatie

Wanneer stop je met de pil?

Het stoppen met de pil kan eigenlijk wanneer je wilt. Het kan zijn dat je als je 30 bent wilt stoppen omdat je graag kinderen wilt en daarna de pil ook niet meer gaat gebruiken. Het kan ook zijn dat je juist daarna de pil wel weer gaat gebruiken en pas rond je 50ste gaat stoppen. De keuze is heel persoonlijk, maar zorg er wel voor dat je weet wat de mogelijkheden zijn. Er kan altijd een gesprek met de huisarts plaatsvinden om te bekijken wat de beste optie is.

Je kunt samen bekijken of je al klachten hebt van de overgang en mocht dat zo zijn dan is dat misschien wel het moment om te stoppen. Maar anderen kunnen deze beslissing niet voor je maken. Wanneer je veel last hebt van de klachten kan dat voor jou een reden zijn om nog even door te gaan met de pil. Anderen kijken meer naar de risico’s en nemen de klachten dan maar voor lief om de gezondheidsrisico’s zo laag mogelijk te houden, dat is een persoonlijke keuze. Je laten informeren kan in ieder geval geen kwaad!

Wat zijn de risico’s van het slikken van de pil in de overgang?

Antwoord van een apotheker

De anti conceptie pil is minder geschikt bij overgangsklachten omdat de hoeveelheid oestrogeen daarin te laag is. Wel worden hoger gedoseerde oestrogeenpreparaten ingezet bij de behandeling van overgangsklachten. Oestrogeen- en het progestagenenhormoon zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Zij regelen samen de menstruatiecyclus. De geneesmiddelen met oestrogeenhormonen vullen de verminderde hoeveelheid oestrogenen in het lichaam tijdens de overgang aan.

Overgangsklachten als opvliegers, zweetaanvallen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, botontkalking, stemmingswisselingen en het droger worden van de vagina nemen hierdoor af. Deze hormonen worden alleen voorgeschreven als uw klachten ernstig zijn en uw dagelijks functioneren beperken.

Het is namelijk bekend dat vrouwen die deze hormonen gebruiken een verhoogd risico op borstkanker hebben. Daarom is het van belang elk half jaar met uw arts de voor- en nadelen van het gebruik te heroverwegen en te kijken of het gebruik van de middelen nog nodig is.

menstruatie overgang

Veranderingen in het menstruatiepatroon 

Het onregelmatig worden van de menstruatiecyclus is kenmerkend voor de overgang. Meestal volgen de menstruatiebloedingen in het begin van de overgang wat sneller op elkaar. Later worden de periodes ertussen steeds langer.

De menstruatiebloedingen kunnen heftig zijn en geven soms aanleiding tot bloedarmoede. Dit kan een gevoel van onbehagen, moeheid en futloosheid geven. Deze menstruatiestoornissen zijn vaak goed te beïnvloeden met de pil.

Behandeling van menstruatiestoornissen 

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is een gewone anticonceptiepil een goed middel als eerste keus. De cyclus wordt weer regelmatig en het bloedverlies vermindert. De pil zorgt gedurende drie van de vier weken voor voldoende hormonen om geen overgangsklachten te hebben. Tijdens de stopweek kunnen wel klachten ontstaan; in dat geval kan overgestapt worden op de HST-pil.

De pil na sterilisatie

Er zijn vrouwen die de pil blijven slikken na hun sterilisatie. Als ze na de operatie stoppen, kunnen ze last krijgen van heftige menstruaties. De pil controleert deze bloedingen. Het advies is om de pil daarvoor niet te lang te blijven gebruiken.

Wil je na het lezen van van dit blog meer weten over de overgang?

Wil jij prettig door de overgang maar heb je nog niet een manier gevonden wat bij je past?

Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie.

Ja! Ik wil prettig door de overgang!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *