rust tijdens de overgang

Spiritueel door de overgang

Zit je lekker? Ontspannen? Of voelt ’t krampachtig?

Zolang je je niet bewust bent van de manier waarop je zit, kun je urenlang in een krampachtige houding blijven zitten. Maar zodra je je bewust wordt van de spanning in je spieren, krijg je automatisch de neiging om je te ontspannen en niet langer in die kramp te blijven hangen.

Dit principe werkt altijd, bij zoiets kleins als je lichaamshouding maar ook in het groot. Je kunt nooit van een slechte gewoonte afkomen als je je er niet bewust van bent of als je jezelf voor de gek houdt. Zodra je de waarheid echt onder ogen ziet, krijgt zo’n gewoonte de neiging om je te verlaten. Dan kun je het patroon alsnog vasthouden, maar je kunt het ook met open ogen laten gaan.

Bewustwording

De overgang is een tijd waarin je je op allerlei terreinen van het leven bewust kunt worden van een kramp waarin je bent blijven hangen, een gespannen houding, een slechte gewoonte, een oud vooroordeel, een overtuiging die niet meer klopt.

We worden zachter, milder, kwetsbaarder, gevoeliger en dit alles ook voor onszelf, voor onze eigen slechte gewoonten en nare neigingen, kortom: onze schaduw. We leren onszelf te accepteren zoals we zijn en precies daardoor veranderen we, worden we lichter, aardiger, vrijer en vriendelijker.

Er wordt veel medisch onderzoek gedaan naar de overgang en de menopauze en toch zijn allerlei aspecten daarvan nog steeds raadsels voor de wetenschap. Waarom vrouwen eigenlijk opvliegers krijgen bijvoorbeeld, is niet bekend.

Waarom bepaalde  hormonen vanaf de menopauze in zulke grote hoeveelheden geproduceerd worden is een mysterie. Net zoals de vraag waarom het binnenste deel van de eierstokken na de menopauze juist begint te groeien en te bloeien als nooit tevoren en alleen het buitenste gedeelte van de eierstokken in deze periode verschrompelt.

spiritueel in de overgang

Wat doet dit met ons?

Het is duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan alleen een afname van de vrouwelijke geslachtshormonen. De overgang en menopauze zijn onderdeel van een spiritueel transformatieproces. Geestelijk actief blijven is dan ook het parool en de meeste vrouwen worden daartoe vanzelf en onweerstaanbaar aangetrokken.

Lees- en studieclubjes bloeien in deze levensfase. Heel wat vrouwen gaan opnieuw studeren of volgen cursussen, bijvoorbeeld een opleiding op spiritueel terrein.

De overgang biedt je de kans om van je lichaam een instrument te maken voor een ander soort leven: spiritueler, aandachtiger, meer bewust. De meeste vrouwen hebben daar tijd voor nodig, tijd en ruimte voor zichzelf. Ze hebben er regelmatig behoefte aan alleen te zijn.

Doe wat je kunt om die behoefte te vervullen. Het is een van de mooiste geschenken die je jezelf kunt geven na de overgang. Het hoeft niet te betekenen dat je alle schepen achter je verbrandt en in een hutje op de hei gaat wonen (al zijn er vrouwen die dat doen en er heel gelukkig van worden). Het kan ook zoiets simpels zijn als een halfuur eerder opstaan om te mediteren. Of je van tijd tot tijd een paar dagen terugtrekken in een gastvrij klooster. Of een eigen werkkamer inrichten waar je gewoon even alleen kunt zijn, met een boek of met muziek of met niets.

Je lichaam voelen tintelen, leren luisteren naar subtiele geluiden, kijken naar het hele beeld – het zijn allemaal heel concrete, praktische methoden om te leven met meer aandacht en je gevoeligheid te verhogen. Natuurlijk kan dat allemaal ook als je jonger bent. Maar in en na de overgang wordt het voor veel vrouwen een must, een dringende behoefte. Je ziel roept luid en duidelijk om een spiritueler leven.

waterlelie spiritueel overgang

Spiritueel ontwaken, terug naar de basisenergie

Ik schreef het al: in het hindoeïsme en het boeddhisme wordt de basisenergie van de mens, de vitale levenskracht, kundalini genoemd. Deze kracht wordt doorgaans verbeeld als een slang die opgerold ligt aan de basis van de ruggengraat. Kundalini is Sanskriet voor ‘opgerold’.

Door spirituele oefeningen, zoals meditatie, is het mogelijk de slang te laten oprijzen langs de ruggengraat, tot in het hoofd. Dat brengt Verlichting, spiritueel ontwaken. De energie die oprijst, wordt ook wel de godin Shakti genoemd, die zich in het hoogste spirituele centrum verenigt met Shiva, het goddelijke bewustzijn dat neerdaalt uit de hemel.

Wat houdt dit spirituele ontwaken in? Het betekent dat ik ontdek dat mijn diepste, meest wezenlijke kern het bewustzijn is. Niet mijn lichaam, niet mijn emoties, niet mijn gedachten, maar het stille, alerte, altijd aanwezige bewustzijn zelf, datgene waarmee ik me bewust word van mijn lichaam, gevoelens, gedachten en de wereld om me heen. Als ik dat besef, dat mijn wezenlijke kern het bewustzijn is en niet dat grappige mensje – ik – dat zich in dat bewustzijn beweegt, dat zich zo druk maakt, zo veel plannetjes heeft, zo belangrijk lijkt, dan besef ik ook dat alles één is, namelijk bewustzijn. Dat bewustzijn kun je God noemen, of Ultieme Vrijheid, of Alles Mag Er Zijn, of hoe je maar wilt.

Als mijn diepste zelf dat is, betekent het dat er in de kern geen verschil is tussen mij en de anderen. Dat lijkt alleen maar zo, omdat ik met mijn individuele ogen zie en met mijn individuele oren hoor, omdat ik alleen mijn eigen gedachten kan denken, mijn eigen gevoel kan voelen en mijn eigen daden kan verrichten. Maar datgene waarin zich dit allemaal afspeelt, is universeel. Daarin zijn we allen één.

Als ik dat niet alleen theoretisch weet maar ook door en door voel, me gerealiseerd heb, zie ik mezelf en alle anderen als deelnemers aan een goddelijk spel.

Shakespeare schreef het al: “All the world’s a stage|”, de wereld is een schouwtoneel en wij zijn de toneelspelers. Dan besef ik dat ik die rol kan invullen zoals ik wil, dus ook vrolijk, positief, constructief en liefdevol.

Ik hoef geen zielige verhalen over mezelf te vertellen – niet aan anderen en ook niet aan mezelf. Het mag natuurlijk wel, want Alles Mag Er Zijn. Maar het hoeft niet. Ik kan alles wat er gebeurt interpreteren precies zoals ik dat wil. Ik ben namelijk vrij. Ik ben dus ook vrij om zonder angst en onbezorgd te leven.

Zorgen, angsten, wensen en begeerten slorpen veel energie op. Vandaar dat het er in de meeste spirituele tradities om gaat angsten en verlangens te verminderen; dan houd je energie over voor je spirituele ontwikkeling.

stonehedge

De overgang als spiritueel proces

Het spirituele proces, dat jaren kan duren, behelst volgens de verslagen van ervaringsdeskundigen ook perioden van verwarring, van depressie, geheugenverlies, onverklaarbare kwaaltjes en vreemd gedrag.

‘Dat klinkt in mijn oren als de overgang,’ schrijft de Amerikaanse natuurgenezeres Susun Weed, oprichtster van het Wise Woman Centre in de staat New York. ‘Indiase yogi’s zijn hun hele leven bezig om die kundalini-energie te activeren,’ stelt ze. ‘En weet je wat er gebeurt als dat lukt? Dan rijst er een intens krachtige, hete energiegolf op langs hun ruggengraat, door hun zenuwbanen, die de aderen verwijdt en zich voedt met hormonen. Dat is de ontzagwekkende kracht van de ontwaakte kundalini. Het klinkt in mijn oren als een opvlieger.’

In mijn oren klinkt dat nou weer iets té gemakkelijk: het gaat bepaald niet vanzelf, dat ontwikkelen van het bewustzijn. Opvliegers mogen dan kundalini-energie bevatten (ik noem het drakenenergie), die energie laten we meestal ongebruikt wegwaaien. De meeste vrouwen zullen eerder puffend het raam opendoen of zich koelte toewuiven met een waaier, dan dat ze rechtop zittend de spirituele energie naar boven geleiden, tot boven in hun kruin, om haar daar te brengen tot vereniging met het goddelijke bewustzijn. Trouwens, een opvlieger krijg je vaak ook van hete thee of koffie of chocola en zou de zich verheffende Shakti zich daar ook in bevinden? Maar dat overgang en opvliegers in het algemeen een spirituele basis hebben, daarvan ben ik overtuigd. De seksuele energie stelt zich nu meer en meer beschikbaar voor de geest.

In de vruchtbare jaren is de menstruatie het middel waarmee de opgehoopte kundalini-energie uit het lichaam verdwijnt, stelt Weed. Als de menstruatie onregelmatig wordt en stopt, blijft de energie in het onderlichaam zitten. Er is nog maar één uitweg: naar boven. De hitte van opvliegers is dus toch kundalini-energie die uit de baarmoeder komt en zich een uitweg zoekt. De slang richt zich op en wil het hele lichaam doorstromen, op weg naar het hoofd.

In deze fase van de evolutie van het menselijk ras is het nog allerminst vanzelfsprekend dat je wijs, Verlicht, wordt als je de menopauze voorbij bent. Maar ooit zal er een tijd komen waarin dit wel de normale gang van zaken is. In een verder geëvolueerd stadium van de geschiedenis van de mensheid mogen we verwachten dat iedereen die de vruchtbare jaren achter zich laat, de energie van het seksuele driftleven transformeert tot spiritueel inzicht, wijsheid en mededogen.

vrouw mediteert

De transformatie in onze cultuur

Hoe meer mensen zo’n transformatie nastreven en doormaken, hoe normaler het wordt. Dan vormen we positieve rolmodellen waarmee we jongere vrouwen het voorbeeld geven en een hart onder de riem steken.

In onze cultuur is het bijna een taboe om te zeggen dat de menopauze een gelukkiger mens van je maakt. Maar steeds meer vrouwen erkennen en herkennen de geweldige mogelijkheden van die ingrijpende lichamelijke en psychische transformatie. We kunnen elkaar erin steunen en aanmoedigen.

Het is waar: de overgang is voor de meeste vrouwen een lastige periode, vol lichamelijk ongemak en emotionele opschudding. Maar het is ook een mysterieuze doorgang, een overgang naar de beste tijd van je leven.

Een spiritueler leven: stiller, gevoeliger, meer bewust. Je leert genieten van subtielere genoegens. Je leeft meer in het hier en nu, minder in je plannen voor de toekomst, je ambities en je fantasie. Je laat je perfectionisme los… Perfectionisme is eigenlijk niets anders dan het onvermogen om te genieten van wat er is.

Na de overgang geniet je veel meer van het leven zoals het is met alle onvolkomenheden, schoonheidsfoutjes, onbeholpen mislukte pogingen, met alle grappige blunders en pijnlijke missers die er nu eenmaal bij horen.

En vooral: je geniet van jezelf zoals je bent.

Wil jij ook kunnen genieten tijdens de overgang? Dat het de beste tijd van je leven wordt?

Wil jij de transformatie doormaken?

Klik dan op onderstaande knop!

Ja! Ik wil de transformatie doormaken!

 

Bron: De beste tijd van je leven – Spiritueel door de overgang – Lisette Thooft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *