menstruatie tijdens de overgang

Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?

Tijdens de overgang passeren allerlei klachten de revue. Een aantal veelvoorkomende klachten zijn opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid. De één heeft er (gelukkig) minder last van dan de ander. Ook de overgang en menstruatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bij de overgang verandert de hormoonhuishouding. Het lichaam van de vrouw bereidt zich voor op het einde van de vruchtbare periode. Als je onvruchtbaar wordt, betekent dit dat het niet langer nodig is om te menstrueren. Als gevolg gaan je eierstokken minder vrouwelijke geslachtshormonen als oestrogeen en progesteron aanmaken. Vrijwel alle vrouwen die in de overgang komen, krijgen daarom te maken krijgen met een veranderend menstruatiepatroon.

In de premenopauze kan je menstruatie nog redelijk regelmatig zijn. Maar hoe dichter je bij de daadwerkelijke menopauze komt, hoe duidelijker de veranderingen in je menstruatiepatroon worden.

Als het moment van de menopauze aanbreekt, krijg je je laatste menstruatie. Er kunnen verschillende veranderingen optreden in de menstruatie.

Veranderingen

Niet iedere vrouw ervaart dezelfde veranderingen in het menstruatiepatroon, maar de veranderingen die je kunt ervaren zijn de volgende.

Eerst daalt de productie van het hormoon progesteron. Hierdoor wordt de menstruatie onregelmatiger. Menstruaties kunnen elkaar sneller opvolgen en kunnen tijdelijk lichter worden. Als reactie op de steeds lager wordende progesteron productie, bouwt je lichaam meer baarmoederslijmvlies op. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker, wat gepaard gaat met meer bloedverlies.

Dit menstruatiebloed kan tevens meer stolsels bevatten dan je gewend bent en de menstruatie kan een paar dagen langer duren. Het kan zijn dat je zo veel bloedverlies hebt, dat je niet in staat bent om dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Maak je zorgen over het bloedverlies of verstoort de overgang het dagelijks leven, maak dan een afspraak met de huisarts. Zodra de menopauze nadert, kom je terecht in de peri-menopauze.

In deze periode worden menstruaties steeds langer, maar op den duur blijven de menstruaties volledig uit. Als je een jaar lang niet ongesteld bent geweest, pas dan kun je met zekerheid zeggen dat de menopauze heeft plaatsgevonden.

menstruatie

Menstruatieklachten

De overgang is voor een kwart van de Nederlandse vrouwen een periode die niet onopgemerkt voorbijgaat en waarin allerhande klachten de revue passeren. Een veranderde ongesteldheid is één van die symptomen. Vaak is de menstruatie ook één van de eerste dingen die verandert tijdens de overgang.

Voor sommige vrouwen betekent dit dat de ongesteldheid korter duurt, voor anderen gaat de overgang juist gepaard met een hevige menstruatie met zware bloedingen. Dit komt doordat allereerst de hoeveelheid oestradiol (een vrouwelijk geslachtshormoon) vermindert en vervolgens ook de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in de eierstokken afneemt. Dit ontregelt onder andere de opbouw van het baarmoederslijmvlies en kan er zo voor zorgen dat de menstruatie uitblijft, verergert en tenslotte ophoudt.

Allereerst zal de productie van het hormoon progesteron afnemen. Hierdoor kan het voorkomen dat de menstruatie aan het begin van de overgang een tijdje uitblijft, heel licht is of juist heel kort duurt.

Hevige of langdurige menstruatie

Naarmate de hoeveelheid progesteron meer afneemt en de hormoonproductie steeds onregelmatiger wordt, wordt er meer slijmvlies opgebouwd in de baarmoeder. Dit kan leiden tot veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Voor sommige vrouwen is dit zelfs zo hevig dat ze een week per maand uit de running liggen en o.a. noodgedwongen moeten verzuimen van hun werk.

Gelukkig is dit tegenwoordig goed te behandelen, want wachten tot de menopauze aanbreekt, is niet altijd een oplossing. Het kan ook zijn dat er een andere oorzaak ten gronde gaat aan de klacht, zoals een myoom in de baarmoeder. Door een afspraak te maken met de dokter en de mogelijke oplossingen door te nemen, kan worden gezocht naar een passende behandeling.

Door de ontregelde hormoonproductie kan de menstruatie ook langer duren dan normaal gesproken. Ook dit wordt veroorzaakt door de afnemende hoeveelheid progesteron in het lichaam die normaal gesproken de duur en intensiteit van de ongesteldheid controleert.

Stolsels bij menstruatie of tussentijds bloedverlies

Ook kan het voorkomen dat de menstruatie gepaard gaat met bloedstolsels of dat er tussentijds bloedverlies plaatsvindt. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar soms gaat er een andere oorzaak aan vooraf, zoals poliepen in de baarmoeder of een ontsteking. Blijf hier niet mee doorlopen. Maak bij twijfel over de oorzaak een afspraak bij de huisarts.

De menstruatie stopt

Als de menopauze nadert, worden de perioden tussen de menstruaties juist langer en op den duur blijft de menstruatie helemaal uit. Als er vervolgens een jaar lang geen menstruatie heeft opgetreden, kan met zekerheid worden gezegd dat de menopauze heeft plaatsgevonden.

Wat kan ik zelf doen?

Bij overgang en menstruatie veranderingen verbruikt je lichaam veel energie aan dit proces. Daarom is het van belang om goed voor je lichaam te zorgen. Dit kun je doen door gevarieerd, voldoende en voedzaam te eten. Ook is het van groot belang om voldoende nachtrust te hebben.

Word je ’s nachts vaak wakker door opvliegers en slaap je onrustig? Dan kun je hier gelukkig het één en ander door doen. Kies bijvoorbeeld voor katoenen beddengoed en slaap niet in een te warme ruimte. Hier vind je meer informatie hoe je beter kan slapen

Een actieve levensstijl kan met name de mentale verschijnselen van overgang en menstruatie beperken. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, stress en een prikkelbaar gevoel.

Vergeet niet dat de overgang en menstruatie een natuurlijk en biologisch proces is. Klachten, zoals een veranderend menstruatiepatroon, kan je niet voorkomen. Het is dan ook de kunst om jezelf bij dit proces neer te leggen en er het beste van te maken.

 

Wil jij ook prettig door de overgang net als 1000 vrouwen die jou zijn voorgegaan?

Klik op de onderstaande knop voor meer informatie

Ja! Ik wil prettig door de overgang 🙂

 

 

 

1 gedachte over “Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?”

  1. Zeer goede informatie vind ik hier. Heel erg bedankt daarvoor. Toch vind ik nergens terug of de luteale fase (eisprong – menstruatie) in de overgang veel langer kan duren. Of dat er wel symptomen van een eisprong zijn maar geen werkelijke eisprong. Ik had geen tot nauwelijks schommelingen in mijn cyclus maar ben nu al bijna 8 weken niet ongesteld en heb wel de eisprong gehad 3,5 weken geleden. Zwanger ben ik niet. Wel constant waterige, reukloze afscheiding. Is dit een bekend fenomeen in de overgang en kan het zo abrupt gaan qua uitblijven van de menstruatie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *